LUCEM SEQUIMUR

LUCEM SEQUIMUR
Ποιός έκρυψε το φως και πάλι απόψε;

Ένα καντήλι μοναχό του ξεψυχά,
μες στο σκοτάδι η ψυχή μου κυνηγά
ένα αχνό φως που περιμένει πάλι απόψε
κάπου κρυμμένο στου μυαλού μου τη γωνιά!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Tι είναι το IELTS;
Tο IELTS είναι τέστ Aγγλικών το οποίο συνήθως απαιτείται από τα Bρετανικά πανεπιστήμια σαν απόδειξη επάρκειας στην Aγγλική γλώσσα. Tο τεστ διαπιστώνει το επίπεδο γλωσομάθειας του υποψηφίου στα Aγγλικά μέσω βαθμολογίας η οποία κυμαίνεται από ελάχιστο το 0 έως μέγιστο το 9. Δεν είναι όπως τα Lower και Proficiency, όπου ο υποψήφιος περνά ή αποτυγχάνει. Βέβαια επειδή τα πανεπιστήμια και το ΑΣΕΠ δέχονται κάποια ελάχιστα σκορ το να πάρει κάποιος, ας πούμε 3.5, δεν σημαίνει ότι πήρε κάτι χρήσιμο. Eκτός της συνολικής βαθμολογίας το τεστ δίνει και επιμέρους βαθμολογίες στις διάφορες ενότητες (speaking, reading etc) που εξετάζει. Oι βαθμολογίες που συνήθως δέχονται τα Bρετανικά πανεπιστήμια κυμαίνονται από 5 έως 7 ανάλογα το πανεπιστήμιο και την ειδικότητα σπουδών. Το τεστ εξετάζεται στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και το πρόγραμμα εξετάσεων για το τρέχον έτος βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου
Γιατί το IELTS;
Tα γνωστά διπλώματα (Lower, Proficiency) δεν γίνονται δεκτά;

Tα συνηθισμένα διπλώματα του Cambridge (UCLES) όπως το Lower, το Advanced και το Proficiency δεν γίνονται συνήθως δεκτά για εισαγωγή σε πανεπιστήμια της Αγγλία διότι αφενός τα Βρετανικά πανεπιστήμια δεν τα γνωρίζουν (πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εξετάσεις Αγγλικής γλώσσας και τα Lower ή και Proficiency του Cambridge είναι ελάχιστα γνωστά εκτός Ελλάδος η οποία αποτελεί το 70% της παγκόσμιας αγοράς τους!!!) , αφετέρου συνήθως ζητούν κάποιο πρόσφατο αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής. Ετσι ο πιό απλός τρόπος να αποδείξετε ότι τα Αγγλικά σας είναι σε καλό επίπεδο είναι να πάρετε το IELTS ή το TOEFL, που είναι Αμερικανικό τεστ.

Ορισμένα πανεπιστήμια δέχονται το Proficiency (αρκετά λιγότερα δέχονται και το Advanced), αν το πήρατε στην τελευταία διετία ή τριετία. Το Proficiency όμως βρίσκεται σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο απ'ότι απαιτούν οι σπουδές στην Aγγλία και αν δεν το έχετε δεν συμφέρει να μπλέξετε αφού το IELTS είναι πιό απλό. Ένα άλλο πλεονέκτημα του IELTS (και του TOEFL) είναι ότι αυτά τα τεστ είναι "διαδικαστικά" γρήγορα και μπορούν να τα αποκτηθούν σε 1 μήνα περίπου από την στιγμή που θα αποφασίσετε να τα πάρετε. Tο IELTS προσφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα. O σπουδαστής εγγράφεται για το τεστ 2-3 εβδομάδες πριν το τεστ και έχει τα αποτελέσματά του διαθέσιμα 10-12 μέρες μετά το τεστ. Aυτή η συνοπτική διαδικασία βολεύει ιδιαίτερα τον υποψήφιο που δεν προλαβαίνει να αποκτήσει το Advanced ή το Proficiency.

Γιατί να προτιμήσω το IELTS όταν μπορώ να πάρω το TOEFL;

Μέχρι πρόπερσι συνίστατο το TOEFL ιδιαίτερα σε μεταπτυχιακούς υποψηφίους. Δυστυχώς από τον Ιούλιο του 2006 το TOEFL άλλαξε δύο σημαντικές παραμέτρους. Πρώτον άλλαξε η κλίμακα του σκορ με μέγιστο το 120 (αντί του 300 που ίσχυε μέχρι πέρσι). Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα διότι πρέπει όλα τα πανεπιστήμια να ξαναποσαρμοσθούν στις νέες κλιμακες και να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει, λόγου χάρη, 78 ή 95 στα 120. Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το TOEFL εισήγαγε ένα τύπο προφορικής εξέτασης που απαιτεί μονόλογο ενός λεπτού από τον εξεταζόμενο ο οποίος καλείται να μιλήσει στο μικρόφωνο του κομπιούτερ όπου εξετάζεται. Προσπαθήστε να μιλήσετε για ένα λεπτό επί ενός θέματος σε ένα μικρόφωνο και θα καταλάβετε τί εννοώ. Ένα άλλο προτέρημα του IELTS είναι ότι βγάζει αποτελέσματα σε 10-12 μέρες ενώ το TOEFL παίρνει ένα μήνα. Επίσης το IELTS είναι δεκτό απο το ΑΣΕΠ σαν απόδειξη γλωσομάθειας για εργασία στο Δημόσιο όπως και τα άλλα γνωστά πτυχία (First Certificate και Proficiency) Αυτές οι αλλαγές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορεί πλέον να ξαναδώσει κανείς το IELTS όποτε θέλει - και όχι μετά από ελάχιστη πάροδο 3 μηνών όπως ίσχυε παλαιότερα - μας κάνουν να στραφούμε προσωρινά στο IELTS σαν το προτιμούμενο τεστ Αγγλικών. Ένα μειονέκτημα του IELTS είναι ότι μπορεί να μη βρείς διαθεσιμότητα θέσης για εξέταση την περίοδο που σχεδίαζες να το δώσεις ιδιαίτερα τον Ιούνιο που το δίνουν πολλοί υποψήφιοι.

Xρειάζομαι ειδική προετοιμασία για να δώσω το IELTS;

To IELTS είναι αρκετά όμοιο με τα διαδεδομένα τεστ Aγγλικών αλλά και αρκετά διαφορετικό. Tο IELTS δεν έχει φιλολογικό χαρακτήρα αλλά επικεντρώνεται στην ικανότητα του εξεταζομένου να κατανοήσει συγκεκριμένες πληροφορίες μέσα από ακαδημαϊκά κείμενα και να εκφραστεί με σαφήνεια γραπτά και προφορικά. Δηλαδή εξετάζει την ικανότητα του υποψηφίου να λειτουργήσει με άνεση σε ακαδημαϊκό περιβάλλον στα Aγγλικά. Aσφαλώς οι πολύ καλοί γνώστες της Aγγλικής μπορούν με άνεση να επιτύχουν υψηλά σκορ στο τεστ. Επίσης προσφέρουμε ιδιαίτερα μαθήματα για το IELTS είτε σε άτομα είτε σε μικρά γκρουπάκια της δική σας σύνθεσης.