LUCEM SEQUIMUR

LUCEM SEQUIMUR
Ποιός έκρυψε το φως και πάλι απόψε;

Ένα καντήλι μοναχό του ξεψυχά,
μες στο σκοτάδι η ψυχή μου κυνηγά
ένα αχνό φως που περιμένει πάλι απόψε
κάπου κρυμμένο στου μυαλού μου τη γωνιά!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

E- SCHOOL - ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Είναι γεγονός ότι η ηλεκτρονική εκπαίδευση αρχίζει και εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας. Σε μια εποχή που κάθε νοικοκυριό διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο και θεωρείται αδιανόητο για κάποιον να μην είναι ''online'', το σχολείο σαν προέκταση της κοινωνίας καλείται να αναπροσαρμοστεί και να εκσυγχρονιστεί ακολουθώντας τις επιταγές των Νέων Τεχνολογιών. Τη νέα αυτή γραμμή προωθεί και η κυβέρνηση του κύριου Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε πριν λίγες μέρες στο 1ο Επαγγελματικό -Γενικό Λύκειο Μούδρου στη Λήμνο το πρόγραμμα του ψηφιακού σχολείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται διαδραστικοί πίνακες, βιντεοσκοπημένα μαθήματα, πρόσβαση σε χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία και προσομοιώσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτι το οποίο έχουν υιοθετήσει και πραγματοποιούν κάθε Μάιο τα φροντιστήρια μέσω του ΟΕΦΕ. Ο κύριος Παπανδρέου δήλωσε ότι ήδη από φέτος μαθητές της Τρίτης Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν online μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, Βιολογίας και Φυσικής.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του www.alfavita.gr τοποθετήθηκαν διαδραστικοί πίνακες σε 1250 σχολεία της Δευτέρας Γυμνασίου, ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου σε 1190 σχολεία και σε 5200 δημοτικά σχολεία στην Έκτη Δημοτικού. Επιπλέον, θα διατεθούν φορητοί υπολογιστές σε όλα τα γυμνάσια και σε 800 πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Ακόμη, σε 400 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών προστέθηκε από ένας υπολόγιστης. Τέλος, 1.300 σχολεία σε 57 δήμους αποκτούν ευρυζωνική σύνδεση μέσω μητροπολιτικών και αστικών οπτικών ινών.
Βέβαια, απαραίτητη είναι η επιμόρφωση και η εξοικείωση των καθηγητών με τις Νέες Τεχνολογίες. Έτσι, στα πλαίσια του νέου ψηφιακού σχολείου πρόκειται να επιμορφωθούν 103,000 καθηγητές, ενώ δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα και για την εξ αποστάσεως επιμόρφωσή τους.

Θα καταφέρει, λοιπόν, το ψηφιακό σχολείο να μετατρέψει τη διδασκαλία σε μία ευχάριστη δραστηριότητα και συνδιαλλαγή μεταξύ μαθητών -καθηγητών καθιστώντας την ανακάλυψη της γνώσης ενδιαφέρουσα; Θα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή σε όλα τα σχολεία, αλλά και η αρμόζουσα εκπαίδευση των καθηγητών; Φυσικά, είναι μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει και θα επιτευχθεί σταδιακά. Το βασικότερο απ' όλα είναι να μην απομονώσει τον μαθητή, αλλά να τον εξοικειώσει περισσότερο με την ιδέα της ομαδικότητας και να τον εντάξει ομαλότερα στην κοινωνία και στις τεχνολογικές απαιτήσεις της.

ΕΥΔΟΞΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Από το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα ''Εύδοξος'', το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικής φόρμας για τα συγγράματα που διατίθενται σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν, για τα σημεία παραλαβής αυτών και για τα συγγράματα που ορίζουν ως υποχρεωτικά για τα μαθήματά τους οι διδάσκοντες. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η άμεση παραλαβή των συγγραμμάτων και σημειώσεων, αφού χρειάζονται μόλις λίγες μέρες από την ημέρα αιτήματος παραλαβής από τον φοιτητή μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Επίσης, οι εκδότες αποζημιώνονται άμεσα κι όχι μετά από έναν χρόνο, ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για άλλα βοηθήματα σχετικά με το αντικείμενό τους. Για περισσότερες πληροφορίες και για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί δείτε τον ιστότοπο του προγράμματος: www.eudoxus.gr.