LUCEM SEQUIMUR

LUCEM SEQUIMUR
Ποιός έκρυψε το φως και πάλι απόψε;

Ένα καντήλι μοναχό του ξεψυχά,
μες στο σκοτάδι η ψυχή μου κυνηγά
ένα αχνό φως που περιμένει πάλι απόψε
κάπου κρυμμένο στου μυαλού μου τη γωνιά!

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣ!

Η Μελίνα Μερκούρη σε συνέντευξή της σχετικά με τη χούντα
Στις 18 Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από 90 χρόνια, γεννήθηκε μία γυναίκα, της οποίας το όνομα θα έμενε ακόμα και ΄ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα αξέχαστο κι όχι μόνο σε εθνικά πλαίσια, αλλά διεθνώς!
Η Μαρία Αμαλία Μερκούρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, εγγονή του δημάρχου Αθηναίων, Σπύρου Μερκούρη, και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού, Σταμάτη Μερκούρη, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου από το 1943 έως το 1946 , ενώ ήδη από το 1944 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη θεατρική σκηνή. Από τότε ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, αλλά κι αρκετών κινηματογραφικών ταινιών, όπως στη ''Στέλλα'' (1955), ''Ο Χριστός ξανασταυρώνεται'' (1956), στην ταινία ''Η τσιγγάνα και ο τζέντλεμαν'' (1957), στον ''Νόμο'' (1958), στο ''Ποτέ την Κυριακή'' (1960), στο ''Ζήτω ο έρωτας'' (1960), στη ''Δευτέρα Παρουσία'' και ''Φαίδρα'' (1961), στους ''Νικητές'' (1963), στο ''Τοπ Καπί'' (1964), στο ''Σικάγο'' (1969), στο ντοκιμαντέρ ''Η δοκιμή'' (1973), ''Μια φορά δεν είναι αρκετό'' (1974), ''Κραυγή γυναικών'' (1978), κ. α.
Η Μελίνα ήταν ένας άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και πολιτική άποψη για τα πράγματα. Από το εξωτερικό αγωνίστηκε σκληρά για την ανατροπή της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πολιτεύτηκε, ενώ το 1981 εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε Υπουργός Πολιτισμού για οκτώ χρόνια.
Ως Υπουργός Πολιτισμού έδωσε μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η ίδια είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στα πλαίσια της εκστρατείας της για την επιστροφή των μαρμάρων: ''Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η υπερηφάνεια μας, είναι η ταυτότητά μας, ό,τι μας συνδέει με το ελληνικό θαύμα. Είναι συνώνυμα με τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας''. Σε άλλη συνέντευξή της στη δημόσια ελληνική τηλεόραση αναφέρει ότι ''Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της!Αν το χάσουμε κι αυτό, τότε δεν είμαστε κανείς!'', ενώ είχε το θράσος και την τόλμη να απαιτήσει από τον Ντέιβιντ Ουίλσον, τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, τα μάρμαρα λέγοντας ''Θέλω τα μάρμαρά μου πίσω''!
Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου εορτάζεται η επέτειος της γέννησης της, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, πράγμα που αποδεικνύει την υστεροφημία της και τον σεβασμό προς το πρόσωπό της. Πώς είναι δυνατό να μην γίνει μνεία για τη συνεισφορά της Μελίνας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εφόσον εκείνη δημιούργησε τον θεσμό της ''Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης'', θεσμό τον οποίο εγκαινίασε στην Αθήνα το 1985!Η δημόσια ραδιοφωνία της Αυστρίας, αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων της Ουγγαρίας αφιέρωσαν εκπομπές σχετικά με τη ζωή της, τους αγώνες της για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Έτσι, θέλησαν  να τιμήσουν την προσωπικότητα της Μελίνας, η οποία, όπως φαίνεται, ενέπνευσε ολόκληρη την Ευρώπη με τον ατέρμονο αγώνα της για τη διάσωση της πολιτιστικής ταυτότητας.
Βέβαια, οι εκδηλώσεις τιμής προς το πρόσωπο της Μελίνας, η οποία συν τοις άλλοις δημιούργησε και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα ενισχύοντας συνακόλουθα τον θεσμό του θεάτρου, δεν πρέπει να πραγματοποιούνται τυπικά, μόνο και μόνο για να θυμόμαστε ότι κάποτε υπήρχε μία τέτοια προσωπικότητα, η οποία εργάστηκε σκληρά για τον πολιτισμό και την παράδοση. Μέσα από την ανάμνηση αυτής καλούμαστε να αναλάβουμε κι εμείς δράση και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε την ταυτότητά μας, τον πολιτισμό μας. Τέτοιες προσωπικότητες πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς και για τους νέους και να μας υποκινούν σε ουσιαστικό αγώνα. Η αλήθεια είναι ότι από την εποχή της Μελίνας κανείς άλλος Υπουργός Πολιτισμού δεν είχε τον ''τσαμπουκά'', το δυναμισμό και το πάθος να διεκδικήσει το αυτονόητο, δηλαδή, την κληρονομιά μας. Γι' αυτό, λοιπόν, ας πάρουμε ένα μάθημα από τη Μελίνα κι ας βάλουμε το λιθαράκι μας, καταρχάς μαθαίνοντας την ιστορία μας, πριν την ξεπουλήσουν κι αυτήν, και κατά δεύτερον ενισχύοντας την παράδοσή μας. Όσο χρήματα κι αν μας περικόψουν πάλι, ας μην τους αφήσουμε να μας αποκόψουν από την ταυτότητά μας!