LUCEM SEQUIMUR

LUCEM SEQUIMUR
Ποιός έκρυψε το φως και πάλι απόψε;

Ένα καντήλι μοναχό του ξεψυχά,
μες στο σκοτάδι η ψυχή μου κυνηγά
ένα αχνό φως που περιμένει πάλι απόψε
κάπου κρυμμένο στου μυαλού μου τη γωνιά!

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΠΤΥΧΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Τον τελευταίο καιρό έχει παρουσιαστεί μία σύγχυση γύρω από την απόκτηση ενός πτυχίου που να πιστοποιεί τη γνώση των αγγλικών και αυτό διότι διάφοροι φορείς κυκλοφορούν πτυχία, τα οποία προβάλλουν ως εύκολα και βατά, αλλά δυστυχώς πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται.

Αυτό το οποίο πρέπει να κατανοήσουν οι περισσότεροι μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα πτυχίου της αγγλικής γλώσσας, είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί ως δια μαγείας και τίποτα δεν είναι εύκολο. Είναι καλύτερο να αφιερώσει κάποιος χρόνο στο να μάθει καλά μια ξένη γλώσσα, παρά να μάθει επιφανειακά και μισά πράγματα και αυτό γιατί είναι ένα εφόδιο που θα του χρειαστεί είτε στην καθημερινότητά του είτε στην εργασία του. Όπως και να 'χει, τα αγγλικά είναι μες στη ζωή μας.

Αν είσαι μαθητής συνιστώ να συμμετάσχεις στις έγκυρες εξετάσεις του Michigan και του Cambridge. Υπάρχει και το Edexel του Palso, του συλλόγου των φροντιστηριακών οργανισμών, αλλά για εμένα καλύτερα τα δύο πρώτα.

Αν θες να δώσεις εξετάσεις για ένα ξένο Πανεπιστήμιο, το οποίο δεν απαιτεί Lower ή Proficiency είτε Michigan είτε Cambridge, συνίσταται το TOEFL, στο οποίο πρέπει να επιτύχεις τη βαθμολογία που απαιτεί το πανεπιστήμιο όπου επιθυμείς να εισαχθείς, διαφορετικά θα πρέπει να το ξαναδώσεις.

Αν είσαι εργαζόμενος και θες απλά ένα πτυχίο για να εισαχθείς στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι έγκυρο, ενώ επίσης κυκλοφορεί και το Toeic της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, στο οποίο πρέπει να κατακτήσεις της βαθμολογία που ζητείται από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που σε ενδιαφέρει, διαφορετικά οφείλεις να ξαναδώσεις.

Το Toeic και το Κρατικό πτυχίο μπορούν να τα δώσουν και μαθητές - φοιτητές, απλά είναι πτυχία που αφορούν κυρίως τον δημόσιο και σε μερικές περιπτώσει και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι τα πανεπιστήμια.

Υπάρχουν και άλλα πτυχία, πολλά απο τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα ή είναι υπό δοκιμή. Για εμένα τα ανωτέρω είναι τα καλύτερα και ιδιαίτερα του Michigan και του Cambridge, τα οποία και έχουν αντέξει στον χρόνο.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ανέλαβα μία κοπέλα στα αγγλικά, η οποία εργάζεται και η οποία δεν έχει Lower, καθώς όταν ήταν μικρή τα είχε παρατήσει για τους δικούς της λόγους. Αυτή η κοπέλα επιθυμεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό, αλλά και να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του δημοσίου. Το Πανεπιστήμιο, στο οποίο θέλει να περάσει απαιτεί Proficiency ή Toefl με σκορ 550- 715. Από την άλλη αν δώσει για Toefl (γιατί για Proficiency δεν προλαβαίνει), θα πρέπει να δώσει και για Toeic ή κρατικό για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, καθώς το Toefl δεν αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και θέλει να πάρει και το Lower. Οπότε αυτή η κοπέλα μέσα σε ένα χρόνο πρέπει να δώσει 2-3 πτυχία που απαιτούν πολύ διάβασμα.

Τι καταλάβατε από το παραπάνω παράδειγμα; Τα αγγλικά έχουν μπει κανονικά στη ζωή μας, στον φοιτητικό και επαγγελματικό χώρο και όσο πιο μικροί τα κυνηγήσουμε, τόσο το καλύτερο. Γι' αυτό συμβουλεύω τους νέους μαθητές-φοιτητές να πάρουν οπωσδήποτε ένα Lower τουλάχιστον. Θα σας χρησιμεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: